9/4/12

Ελαχιστοποιώντας το τρίψιμο, μετα τo στοκάρισμα!

Αγαπητοί μου φίλοι καλησπέρα,
επανέρχομαι με την αναπαράσταση μια χρήσιμης, νομίζω, τεχνικής που θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε το τρίψιμο, μετά το στοκάρισμα...
Μέχρι σήμερα σας έλεγα πως να ... τρίβετε (το αστάρι, το χρώμα, το βερνίκι  ;D), σήμερα, εν ολίγοις, θα σας πω, πως να να μην τρίβετε...
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα ακόλουθα :


Η διαδικασία δοκιμάστηκε στο επόμενο μοντέλο μου, την 635 της Fujimi. Η εταιρία δίνει αναγόμενη ηλιοροφή, απομεινάρι της πολιτικής έκδοσης, η οποία θα πρέπει να απαλειφτεί. Μάσκαρα με χαρτοταινία την εγκοπή και άλειψα με μια σπάτουλα το στόκο. Μέχρι εδώ η διαδικασία είναι η συνηθισμένη :
 Στοκος 03  Στοκος 04 

Το μυστικό ξεκινάει εδώ.. Τοποθετούμε σε ένα κεσεδάκι οινόπνευμα 95 βαθμών ή laquer thinner των μοντελιστικών εταιριών ή καθαριστικό νυχιών. Προσοχή, σε καμιά περίπτωση  μην χρησιμοποιήσετε καθαρό aceton ή laquer thinner εμπορίου (θα καταστρέψει το πλαστικό).
Ποτίζουμε μια μπατονέτα, στο υγρό και περνάμε τον στόκο. Αυτός μαλακώνει, καλύπτει το κενό και ο περισσευούμενος στόκος εξαφανίζεται από το υγρό. Μετά με το στεγνό τμήμα της μπντονέτας, καθαρίζουμε τα υπολείμματα. Η διαδικασία μπορεί να γίνει είτε αφαιρέσετε, είτε όχι το μασκάρισμα.
Καλό είναι να ξεκινήσουμε την διαδικασία καθαρισμού με την νοτισμένη μπατονέτα, όταν ο στόκος ξεκινήσει να στεγνώνει. Πιο νωρίς υπάρχει κίνδυνος να σηκώσουμε το στόκο από το κενό, πιο μετά θα δυσκολέψει το καθάρισμα.
Στοκος 05  Στοκος 07 

Επειδή, όμως δεν μπορούμε να μασκάρουμε όλα τα κενά, η διαδικασία δοκιμάστηκε και σε ελεύθερο στοκάρισμα, με ανάλογα αποτελέσματα. Αν σε κάποιο σημείο, το υγρό αφαιρέσει το στόκο, στοκάρουμε τοπικά και ξανακαθαρίζουμε με υγρό, αφού περιμένουμε να στεγνώσει το προηγούμενο στρώμα στόκου. 
Στοκος 08  Στοκος 09 

Τέλος η διαδικασία δοκιμάστηκε στα ενοχλητικά pins από το καλούπι. Η δοκιμή έγινε σε μια παλιά Stratos. Στοκαρίστηκαν οι τρύπες ως συνήθως, και στη συνέχεια με τη νοτισμένη μπατονέτα, αφαίρεσα το στόκο. Επέμενα περιμετρικά και με απαλές κινήσεις πέρασα τη μπατονετά και πάνω από την τρύπα του καλουπιού. Θέλει λίγο περισσότερη προσοχή, αλλά το αποτέλεσμα και πάλι είναι πολύ καλό.
Στοκος 11  Στοκος 12 

Είμαι στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις, αλλά και να συζητήσουμε τη τεχνική. Περιμένω επίσης, την εμπειρία σας, από τη χρήση της.
Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη.
Καλή Μεγάλη εβδομάδα σε όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου