7/9/11

Γυαλισμα Διαφανων Τμημάτων

Πολλές φορές τα διαφανές κομμάτια των κιτ έχουν αρκετές γρατσουνιές και χαρακιές, λόγω κακής συσκευασίας ή σημάδια από το καλούπι. Αυτά τα σημάδια, θα χαλάσουν την γενική εικόνα του μοντέλου μας σε περίπτωση που αφεθούν ως έχουν, οπότε καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα απαλείψουμε.
Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και είναι απολύτως παρόμοια με το γυάλισμα ενός αμαξώματος. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα ακόλουθα :

Για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω το παρμπρίζ της Ferrari 308 Gr.4, που φτιάχνω αυτό το διάστημα και είναι αρκετά καταπονημένο.





Το τρίψιμο ξεκίνησε με Micromesh των 2400 βαθμών. Η επιλογή των 2400 για την εκκίνηση της διαδικασίας, έχει να κάνει με τις χαρακιές που είχε το τζάμι. Αν ήταν πιο ήπιες θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από πιο λεπτό micromesh (π.χ 3200 ή 3600 βαθμών). Εδώ δεν πρέπει να αγχωθείτε αν δείτε το τζάμι να θολώνει… Απλά συνεχίστε ακάθεκτοι την διαδικασία.

 
Η διαδικασία του τριψίματος καταλήγει στους 12000 βαθμούς (το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ανάλογο της διπλανής φώτο). Το τρίψιμο πρέπει να γίνεται πολύ απαλά, χωρίς να εφαρμόζουμε πίεση στο διαφανές κομμάτι (το οποίο συνήθως είναι ευαίσθητο και μπορεί να σπάσει), αλλά να αφήνουμε το micromesh να "κάνει" τη δουλειά.


Τελευταία εργασία είναι το γυάλισμα με τις σχετικές αλοιφές που κυκλοφορούν στην αγορά. (π.χ. compound της Tamiya). Ξεκινάμε από το coarse και καταλήγουμε στο fine, εφαρμόζοντας με ένα μαλακό πανάκι (έχω διαπιστώσει ότι πολύ καλή δουλειά κάνουν τα πανάκια για τα γυαλιά). Τέλος εφαρμόζουμε λίγο (αυστηρά μοντελιστικό -τα αυτοκινήτου μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια) Wax. Τέλος σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανάκι. 

Ελπίζω να σας είναι χρήσιμο.
Καλές κατασκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου